Ekonomi

Merkez bankalarının dolar ve altın planı! Yüzde 80’e ulaştı

ABD şu an için borcunu yönetebilse de uzun vadede ülke borçlarının çıkmaza gireceği gerçeği güçleniyor ve küresel ölçekte dolar para biriminden uzaklaşma eğilimi artıyor. Bu durum sadece yatırımcıları değil merkez bankalarını da rezervlerini çeşitlendirmeye itiyor. . Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, artan jeopolitik ve ekonomik riskler arasında altın varlıklarını daha da genişletmeyi planlıyor.

İLK ÇEYREKTE 228 TON ALDILAR

Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) 2023 Merkez Bankası Altın Rezervleri Araştırması’na göre altın, merkez bankalarının tercihi olmaya devam edecek. Geçen yıl küresel merkez bankası net alımlarını yüzde 152 artırarak 1.078 tona çıkaran faiz devam ediyor. Bu yılın ilk çeyreğinde 228 ton alım yapan merkez bankaları, önümüzdeki 12 ay boyunca alımlarına devam edecek. WGC’nin 7 Şubat-7 Nisan tarihleri ​​arasında 59 bankanın katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre merkez bankaları, önümüzdeki 12 ayda küresel altın rezervlerinin yüzde 71’e çıkacağını düşünüyor. Yüzde 24’ü ise önümüzdeki 12 ayda altın rezervlerini artırmayı hedefliyor.

DOLARIN REZERV İÇİNDEKİ PAYI AZALACAK

Anket ayrıca, merkez bankalarının ABD dolarının gelecekteki rolü hakkında önceki anketlere göre daha karamsar olduğunu gösterdi. Ancak altının gelecekteki rolü hakkında daha iyimser bir tablo ortaya çıkıyor.

ÖNEMLİ BİR PORTFÖY ÇEŞİTLİLİK ARACI

Anketten çıkan sonuçlardan bazıları şu şekilde:

Katılımcıların %62’si altının toplam rezervler içindeki payının artmasını bekliyor.Geçen yıl artış öngörenlerin oranı yüzde 46 idi.

■ Ankete katılan merkez bankalarının yarısı, dolar cinsinden rezerv yüzdesinin 5 yıl içinde yüzde 40-50’nin ortasında olacağına inanıyor. Bankaların değerli bir kısmı, önümüzdeki beş yıl içinde toplam altın rezervlerinin oranında bir miktar artış beklemektedir.Özellikle gelişmekte olan ülkelerde altın alımlarında bir güçlenme olacağı öngörülüyor.

■ Gelişmiş ülke bankalarının yüzde 54’ü doların rezervlerdeki payının önümüzdeki 5 yılda aynı kalmasını beklerken, gelişmekte olan ülkelerde bu görüşe katılanların oranı yüzde 20. Doların rezervlerindeki payının yüzde 56 ile gelişmekte olan ülkelerde azalacağına inanıyor.

Ankete katılan merkez bankalarının yüzde 80’inden fazlası altını toplam döviz rezervlerinin bir modülü olarak tutuyor.

Altın tutmalarının birinci nedeninin “tarihi konum” olduğunu söylüyorlar. “Kriz zamanlarındaki performans”, “uzun vadeli değer/enflasyon riskinden korunma aracı”, “etkin portföy çeşitlendirmesi” ve “temerrüt riskinin olmaması” gibi nedenleri takip etmektedir.

IRAK REZERVİNE BİR GÜNDE %2 EKLEDİ

Irak merkez bankası, ekonomik çalkantı zamanlarında klasik bir sığınak olarak görülen pahalı madeni kademeli olarak stoklama planının bir parçası olarak, geçen hafta altın rezervlerini tek bir günde yaklaşık yüzde 2 artırdı. Merkez Bankası Yatırım Dairesi Genel Müdürü Mazin Sabah’ın verdiği bilgiye göre, bir günde 2,5 ton külçe alımı yapılarak rezerv 132,73 tona yükseldi. Sabah, bu strateji kapsamında yılın ikinci yarısında daha fazla altın alınacağını bildirdi.

POLONYA’DA SARI METAL’E YÖNLENDİRİLDİ

Polonya Merkez Bankası, bir yılı aşkın süredir ilk kez altın aldı. Banka, Nisan ayında rezervlerine 15 ton altın ekleyerek toplam aktiflerini 244 tona çıkardı. Bu, 2019 ortasından bu yana ülkenin altın rezervlerindeki en büyük artış. Merkez bankası alımlarındaki eğilim, kısmen yurtiçi rezerv politikasındaki değişikliklerin bir sonucudur. Dünyadaki altının aksine, döviz varlıkları 2022’de toplam 950 milyar dolar düştü.

KAYNAK: EKONOMİ/EVRİM KÜÇÜK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu