Ekonomi

“Gıda maliyetleri içinde ambalajın payı yüzde 25’e çıktı”

CEMRE IŞIK KARACA

Enerji, personel ve nakliye maliyetlerinin yanı sıra gıda paketleme maliyetleri de öne çıkan bir konu haline geldi.

Sektör temsilcileri, raftaki işin ambalaj ve toplam maliyetinin yüzde 25’e çıktığını belirtti.

Temsilciler, maliyetleri düşürmek için eserlere zarar vermeyecek düşük maliyetli ambalajları tercih ettiklerini söylediler.

Seyidoğlu Gıda Genel Müdürü Mehmet Göksu, özellikle son bir yılda paketleme maliyetlerinin yüzde 200 arttığını söyledi. Göksu, “Ambalaj maliyetleri son bir yılda yüzde 200 arttı. Gıda ürünlerinin toplam maliyeti içindeki payı yüzde 25’i geçti. Bu her eser için geçerli değil ama genel olarak durum böyle. Büyük boy paket işler için maliyet düşerken, küçük işler için maliyet çok artıyor.”

Tayaş Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı da aynı maliyet paylaşımına dikkat çekti.

Taycı, “Özellikle mamul işlenmiş tarım ürünleri grubunda iç ambalaj, sunum kutusu ve dış koli olarak baktığımızda ambalajın ürün içindeki payı yüzde 25’lere ulaştı” dedi.

Maliyetler nedeniyle farklı önlemler aldıklarını vurgulayan Taycı, Milimetrik hassasiyetle çalışarak hem paketleme makinelerinde hem de hurdada kalan artıkları kendi kuruluşlarımızda değerlendiriyoruz. Eskiden kıymetli yaldızlı süs eşyaları kullanırdık. Son dönemde bunları kullanmıyoruz. Distribütörlerden biraz daha sade işler talep ediyoruz. İş kalitesini koruyabilen ancak uygun maliyetli işlere öncelik veriyoruz.

mudanyaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu